نمایشگاههای تخصصی، فراتر از فضایی برای نمایش توانمندیها، میدانی برای دیپلماسی اقتصادی هستند. حضور مؤثر استاندار خوزستان در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به عنوان بزرگترین رویداد ملی صنعت نفت کشور، الگویی از مدیریت فعال و مطالبهگر را به نمایش گذاشت.
خوزستان با وجود سهم ۸۰ درصدی در تولید نفت کشور، همچنان با تناقض عجیب ثروت و محرومیت دست و پنجه نرم میکند. در چنین شرایطی، رویکرد مطالبهمحور و پیگیری مستقیم دغدغههای استانی در سطوح ملی، ضرورتی انکارناپذیر است.
سیدمحمدرضا موالی زاده استاندار خوزستات به عنوان مدیر ارشد استان با بهرهگیری هوشمندانه از فرصتهای ملی، بهجای انتظار برای تصمیمگیریهای مرکز، به طرح مستقیم چالشها در مواجهه با تصمیمسازان اصلی پرداخت. این الگوی مدیریتی، نقطه عطفی در تغییر رویکرد مدیریت منفعل به مدیریت کنشگر است.
توجه به ظرفیتهای درونی استان و تقویت شبکه تولیدکنندگان محلی، رویکردی است که میتواند به توسعه پایدار بینجامد. این راهبرد با پیوند زدن منافع صنایع بزرگ به اکوسیستم اقتصادی استان، چرخه ارزش را تکمیل میکند و حضور موالی زاده در نمایشگاه نفت و دیدار و گفت وگو با شرکت های بزرگ و کوچک فعال در درون استان خوزستان نمودی از این اقدام مهم است.
صنعت نفت با ساختار عمودی و متمرکز خود، عموماً ارتباط ارگانیک با اقتصاد محلی برقرار نمیکند. تغییر این الگو و ایجاد پیوند میان غولهای نفتی با شبکه تأمینکنندگان بومی، به افزایش ارزش افزوده در استان میانجامد و موالی زاده در دیدارهایی که با مدیران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز اروندان و مدیران ارشد صنعت داشت بر اهمیت این مساله تاکید ویژه داشت.
موضوع اشتغال در خوزستان، ریشه بسیاری از چالشهای اجتماعی استان است. نکته قابل تأمل، وجود همزمان درخواست برای اشتغال گسترده و کمبود نیروی متخصص در صنایع استان است که نشان از عدم توازن میان نظام آموزشی و نیازهای بازار کار دارد. موالی امروز در حاشیه دیدارهایی که با نمایندگان استان داشت به این مهم اشاره کرد که نشانگر اهمیت مدیریت کلان استان به این مساله است.
امروز استاندار خوزستان همچنین با جوانان جویای کار در نمایشگاه نفت گفتوگو کرد و به آنها وعده پیگیری داد. پیگیری مطالبات اشتغال جوانانی که به گفته استاندار خوزستان نیازمند بازنگری در سیاستهای بلندمدت توسعه انسانی و طراحی نظام آموزشی متناسب با مزیتهای نسبی استان است.
در پایان باید به این نکته اشاره کرد کرد که دیپلماسی اقتصادی و پیگیری مطالبات استانی در عرصههای ملی، گامی در مسیر صحیح است تا به حصول نتیجه مثبت منجر شود. آنچه میتواند به تحول واقعی بینجامد تبدیل این رویکرد به یک سازوکار نهادینه و مستمر است و استاندار خوزستان در عمل به این مهم تاکید دارد. خوزستان نیازمند بازتعریف جایگاه خود در اقتصاد ملی و چانهزنی استراتژیک برای سهم بیشتر از ارزش افزوده صنایع مستقر در استان است و حضور استاندار خوزستان به عنوان نماینده عالی دولت در استان در نمایشگاه بین المللی نفت در تهران اثبات کننده این خواست است.
حضور مؤثر در عرصههای ملی، تنها آغاز راهی است که تداوم آن میتواند به شکستن چرخه حل چالشهای خوزستان به عنوان یک استان ثروتمند بینجامد.