دکتر حاتم بوستانی در نشست خبری که به مناسبت هفته سلامت برگزار شد، با اشاره به راهاندازی پویش نه به تصادف از اواخر سال گذشته و افزایش تصافادت در نوروز امسال اظهار کرد: بخشی از افزایش تصادفات به دلیل افزایش میهمانان نوروزی بوده در حالی که امکانات و کیفیت خودروها تغییر نکرده است.
وی افزود: باید توجه شود قرار نبود این پویش جلوی تصادف را بگیرد و تنها هدف اجرای آن این است که به مردم و مسئولان حوزههای مختلف تلنگری بزند و حساسیت ایجاد کند. این پویش موجب میشود حوزههای دیگر از جمله خودروسازان و فعالان در حوزه عمرانی جادهها و نصب دوربینها و… حساس شوند. این پویش باید با قدرت بیشتری ادامه یابد تا مجموعههای دیگر با اولویت وضعیت را بهتر کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه باید این پویش را در کنار دانشگاه به عنوان وظیفه اجتماعی ادامه دهیم، گفت: عمده تصادفات و تلفات مربوط به خودروهای با ایمنی و کیفیت پایین است.
تغییر جمعیت فرزندان خانوادههای ایرانی در تنها ۱۰ سال
وی با اشاره به موضوع جوانی جمعیت بیان کرد: تهدید بزرگی که وجود دارد مساله وضعیت جوانی جمعیت است؛ در ایران در طول ۱۰ سال خانوادههای شش فرزند به سه فرزند رسیدند و این تغییر جمعیت خانوادهها در کمترین مدت در همه دنیا رخ داده است و این در حالی است که این میزان تغییر تعداد فرزندان خانوادهها در برخی کشورها در مدت ۶۰ تا ۷۰ سال طول کشیده است. نزدیکترین کشور به ایران در این خصوص ترکیه است که ۲۷ سال طول کشید تا خانوادههای شش فرزندی، به سه فرزندی رسیدند.
پیشبینی جمعیت ۳۰ میلیونی برای ایران در ۱۴۸۰
بوستانی گفت: هیچکس منکر هزینههای هنگفت و مسائل مرتبط با درآمد، سختی ازدواج و فرزندآوری نیست اما این وضعیت جمعیتی هم تهدید است.
وی افزود: نرخ متوسط رشد جمعیت خوزستان ۱.۶ نفر و در کشور ۱.۴ است و اگر این رقم به ۱.۲ نفر برسد در سال ۱۴۸۰ جمعیت ایران تنها ۳۰ میلیون نفر خواهد بود که بیش از ۵۰ درصد آنها مسن و از کار افتاده خواهند بود و دیگران باید آنها را تامین کنند.
تهدید افزایش جمعیت غیرایرانیها در ایران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به دیگر مخاطرات کاهش جمعیت تصریح کرد: باید توجه شود که مهمانان و مهاجرانی داریم که رشد جمعیت آنها بسیار زیاد است و اگر وضعیت رشد جمعیت با این روند ادامه یابد در سال ۱۴۸۰، دو سوم جمعیت ۳۰ میلیونی ایران، غیرایرانی خواهند بود. چه تهدیدی بیشتر از این؟
وی بیان کرد: در شلمچه جایی داریم که برای هر مترمربع آن، پنج شهید دادهایم اما اکنون این روند رشد جمعیت، تهدیدی برای ماست.
طرح مشکلات درمانی خوزستان در سفر کمیسیون بهداشت مجلس
بوستانی با اشاره به سفر اعضای کمیسیون بهداشت درمان، آموزش و پزشکی مجلس به خوزستان گفت: این سفر پربار بود؛ عملیات بازدید اعضای کمیسیون از اندیکا تا رامشیر بود و بیشتر مشکلات در درخواستها مطرح و تایید شدند و امیدواریم نتایج آن را ببینیم.
وی با اشاره به وضعیت مطالبات دانشگاه جندی شاپور بیان کرد: پرداخت مطالبات پرسنلی اولویت نخست است و برای ارائه خدمت بهتر و باکیفیت، هیچ راهی وجود ندارد مگر اینکه ارائهدهندگان خدمت از آرامش نسبی برخوردار باشند. با پرداختیها آرامش نسبی حاصل شده اما موقت است.
مهلت به بیمهها برای پرداخت بدهیها به دانشگاه
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان از بیمه سلامت و حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان از تامین اجتماعی مطالبات داریم. به بیمه سلامت تا اول اردیبهشت و به تامین اجتماعی تا ۱۵ اردیبهشت فرصت دادهایم و اگر مطالبات را پرداخت نکنند، در مراکزدرمانی دانشگاه هزینه را از بیماران دریافت میکنیم و بیماران باید پول خود را از بیمه دریافت کنند. البته خدمت به بیماران اورژانسی همچنان ارائه میشود.
وی افزود: در این زمینه با استانداری خوزستان و وزارت بهداشت هماهنگ کردهایم و از این حرف برنمیگردیم، هر چند دنبال تنش نیستیم.
بوستانی در خصوص تعرفههای پزشکی هم گفت: تعرفه پزشکی دستوری و ارزان است؛ بیش از ۱۰ سال است که تعرفه پزشکی غیرواقعی است و باید به این مسائل توجه شود.
پر کردن صندلی خالی تخصصها با پزشکان بومی
وی با اشاره به وضعیت صندلیهای خالی دانشگاهها اضافه کرد: از ۵ هزار صندلی تخصص، ۲ هزار و ۶۹ مورد خالی شده است. با این روند، در چند سال آینده هیچ متخصصی در شهرستانها نخواهیم داشت بنابراین به زودی مصوب میشود در خوزستان با استفاده از ظرفیت پزشکان بومی، صندلیهای خالی را پر کنیم.
برخورد با پدیده زیرمیزی چگونه باید باشد؟
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به نحوه برخورد با تخلفات پزشکان و پدیده زیرمیزی گفت: یک نفر به من گفت که یک پزشک برای انجام جراحی، از بیماران سکه میگیرد و اگر بیماری سکه ندهد، خواهد مرد؛ بنابراین بدون هماهنگی با شما این پزشک را بازداشت کردم. اما من به او گفتم با این کار، نه تنها کسی که سکه نمیدهد بلکه کسی که میتواند سکه بدهد هم میمیرد و شما در این مساله شریک هستید. از سوی دیگر، این پزشک هم بعد از آزاد شدن، از خوزستان یا کشور میرود. مخالف برخورد با تخلف نیستم اما در مساله چند عاملی و حوزه تخصصی مهم، وارد نشوید.
لزوم استفاده بیشتر از بخش خصوصی در بخش بهداشت و درمان
وی درباره برنامه پزشک خانواده تصریح کرد: برنامه پزشک خانواده باید همه توان و ظرفیت آغاز شود تا خدمات تخصصی ارزان و به موقع به مردم ارائه شود. همچنین باید از بخش خصوصی برای ارائه خدمات با نظارتهای بهداشت و درمان، بیشتر استفاده شود.
بوستانی گفت: در سفر کمیسیون بهداشت، بیش از ۱۶ مورد آمبولانس خرید خدمت مصوب شد تا با کمک بخش خصوصی خدمات ارائه شود و ما نظارت کنیم. ما دیگر نمیتوانیم دستگاه MRI با قیمت ۷۰، ۸۰ میلیارد تومان بخریم. بنابراین باید از کمک و خدمات بخش خصوصی استفاده شود.
پیگیری جدی ضرب و شتم پزشکان در خوزستان
وی با تاکید بر لزوم تامین امنیت پزشکان افزود: در چند روز گذشته سه پزشک در شهرستانهای خوزستان حال ارائه خدمت، مورد ضرب و شتم قرار گرفتند؛ این مسائل باید آسیبشناسی شود و مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: این مساله با جدیت در حال پیگیری است. همه باید در خصوص امنیت تیمهای سلامت در زمان انجام وظیفه، حساس باشند.
وی با اشاره به وجود ۲۳ بحران از ۲۵ بحران در خوزستان افزود: در اربعین حسینی و راهیان نور منتظر کمک استانهای دیگر هستیم اما مقرر شده است با کمک شرکت مناطق نفتخیز جنوب، دو بیمارستان صحرایی ایجاد شود.
بوستانی با اشاره به وضعیت آلودگی هوا گفت: باید ببینیم پاشنه آشیل آلودگی هوا کجا است و کدام شرکتها آلودگی ایجاد میکنند. به جز اینکه خودروها کیفیت پایینی دارند، باید ببینیم که چه سوختی استفاده میکنند.
وی با اشاره به اهمیت ارائه خدمت پزشکی از راه دور بیان کرد: از سال قبل تله استروک پیشبینی شد. یک بیمار سکته مغزی یک تا پنج ساعت طلایی برای نجات، زمان دارد اما باید توجه شود که اگر در یک ساعت اول به مرکز درمانی برسد بهترین نتیجه را دریافت میکند؛ با این حال، بیشتر بیماران بیشتر از پنج ساعت طول میکشد تا به مراکز درمانی مراجعه کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در حال حاضر در شهرستانها اگر بیمار زیر یک ساعت به بیمارستان برسد به سرعت و با پزشکی از راه دور بررسیها انجام و دستور تزریق دارو داده میشود. همچنین دستگاههای به روز که نوع سکته و دارو را مشخص میکنند برای اورژانسها تامین شده است.
منبع؛ ایسنا