ندا فرحبخش با اشاره به تغذیه مفید برای بهبود فرد گرمازده اظهار کرد: با توجه به اینکه گرمازدگی در نتیجه اختلال در مکانیزم تنظیم دمای بدن رخ میدهد میتوان گفت که به طور کلی هر ماده غذایی که بتواند ضمن تامین آب بدن، به کاهش درجه حرارت نیز کمک کند، برای گرمازدگی خوب است.
وی افزود: یکی از اصلیترین راهها برای به تعادل رساندن دمای بدن، تعریق و ادرار است. در واقع بدن ما توسط فعالیت غدد تعریق و دفع ادرار سعی دارد درجه حرارت خود را کم کند.
توصیههای خوراکی برای گرمازدگی
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه برخی خوراکیها سبب کاهش دمای بدن میشوند و خوردن آنها توصیه میشود، گفت: در این مواقع مصرف آب و مایعات کافی، یک لیوان آب خنک همراه با چند قطره آبلیموی تازه، شربت تخمشربتی و ریحان، شربت خاکشیر و بیدمشک و شربت گلاب توصیه میشود.
وی ادامه داد: هنگام گرمازدگی بسیاری از صیفیجات مانند خیار، هندوانه، انگور، موز، سیب، طالبی، نعناع، لیمو ترش، کاهو، پیاز و کرفس جایگزین الکترولیتها یا مواد معدنی از دست رفته بدن خواهند شد که مصرف آنها توصیه میشود. آلو نیز به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی آن موجب کاهش التهابات ناشی از گرمازدگی میشود.
فرحبخش گفت: مصرف آبدوغ خیار هم توصیه میشود زیرا ترکیب آب و ماست و خیار به سیستم تنظیمکننده درجه حرارت بدن کمک میکند و در کاهش علائم گرمازدگی تاثیر خواهد داشت. میتوان آن را همراه با نان و کمی برگ نعناع، به عنوان یک عصرانه تابستانی میل کرد.
خوراکیهایی که برای فرد گرمازده توصیه نمیشود
وی بیان کرد: نوشیدن مایعات شیرین و کافئیندار که ادرارآور هستند و موجب از دست دادن آب بدن میشوند، در فصل گرما و تابستان توصیه نمیشود و همچنین باید از مصرف مایعات خیلی سرد و یک دفعه و یکجا پرهیز شود.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: مصرف نوشابه و نوشیدنیهای انرژیزا و گازدار، مواد غذایی سنگین و دیرهضم مانند غذاهای چرب، غذاهای سرخشده و پروتئینهای سنگین میتواند فشار بیشتری روی سیستم گوارش اعمال کند و در نتیجه، از دست دادن مایعات بیشتری از بدن را تسریع کند. مصرف مواد غذایی با نمک بالا هم توصیه نمیشود.
منبع؛ ایسنا