علیسجاد جلالی سال ۱۴۰۳ را یکی از سال های دشوار از نظر آتش سوزی مراتع و جنگل ها دانست و اظهار کرد: علاوه بر آتش سوزی های مختلف ناشی از پوشش متراکم مراتع به دلیل بارندگی های خوب سال گذشته، ۶ مورد آتش زدن عمدی جنگل نیز به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه پارک ملی کرخه به عنوان یکی از مهمترین ذخیرهگاههای زیستمحیطی کشور، با داشتن تنوع زیستی بالا و گونههای در معرض خطر، همواره نیازمند توجه و نظارت ویژه است افزود: اداره پارک ملی کرخه در سال گذشته با اجرای برنامههای مختلف اقدام های مهمی در راستای حفاظتی و حراست از این پارک انجام داده است.
تشکیل ۱۰۶ پرونده قضایی برای متخلفان و صیادان پارک ملی کرخه
جلالی ادامه داد: یگان حفاظت پارک ملی کرخه با اجرای گشت های هدفمند موفق به شناسایی و دستگیری چندین شکارچی و صیاد غیرمجاز و ضبط سلاح و ادوات ممنوعه صید برقی در سال گذشته شد که در این رابطه ۱۰۶ پرونده قضایی برای متخلفان شکار و صیادی، قطع درختان و تخریب و تصرف تشکیل شد.
وی با اشاره به اقدام های انجام شده برای آموزش و آگاهسازی جوامع محلی افزود: برگزاری کارگاههای آموزشی از جمله طرح «یک ساعت با محیط بان» در ۱۱ مدرسه شهرستان و آگاهسازی جوامع محلی به ویژه روستاهای اطراف پارک کرخه در خصوص اهمیت حفظ محیط زیست و حیات وحش از جمله اقدام های شاخص در این زمینه بوده است.
سرپرست پارک ملی کرخه با تجلیل از همکاری خوب و موثر دادگستری های شهرستان های شوش و کرخه برای برخورد با متخلفان گفت: علاوه بر پیگیری اقدامهای قانونی لازم برای برخورد با متخلفان، در راستای فرهنگ سازی، استفاده از ظرفیتهای مردم برای حراست از پارک ملی کرخه و همچنین معرفی پتانسیلهای این پارک، طرح های مختلفی با همراهی دهیاران روستاهای حاشیه جنگل و انجمن های محیط زیست شوش و کرخه انجام شد.
انجام کارهای تحقیقاتی برای بهبود وضعیت حفاظتی پارک
وی انجام کارهای پژوهشی و علمی را یکی از رویکردهای اولویت دار پارک ملی کرخه دانست و بیان کرد: طرحهای تحقیقاتی و علمی متعددی در خصوص زیست بوم و گونههای جانوری پارک ملی کرخه با هدف جمع آوری دادههای علمی برای بهبود وضعیت حفاظتی پارک سال گذشته با حضور پژوهشگران و عکاسان محیط زیست انجام شد و این رویکرد در سال جدید نیز ادامه خواهد داشت.
جلالی با تجلیل از عملکرد یگان حفاظت محیط زیست پارک ملی کرخه گفت: این یگان در راستای صیانت از منابع طبیعی و حیات وحش منطقه با وجود دشواری کار، شبانه روزی تلاش میکند و با اقدامهای صورت گرفته از تحمیل خسارت به این پارک ممانعت شده است.
پارک ملی کرخه شامل پارک ملی کرخه شمالی و جنوبی و منطقه حفاظت شده کرخه است که در پنج کیلومتری از جاده ترانزیتی اهواز – شوش در شمال خوزستان قرار گرفته است.
این پارک ملی از یک قسمت تپه ماهوری در شمال و یک بخش دشتی در جنوب تشکیل شده و رودخانه کرخه از میان آن عبور میکند؛ در ۲ طرف منطقه، جنگلهای گرمسیری رشد یافته و رودخانه را محاصره کردهاند.
پارک ملی کرخه پس از یافتن آخرین بازماندههای گوزن زرد در دهه ۱۳۳۰ ابتدا به عنوان پارک وحش و سپس در سال ۱۳۴۹ به عنوان پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده تبدیل شد، سپس در سال ۱۳۸۹ به پارک ملی ارتقا یافت.
جنگلهای کرخه و دز آخرین بازمانده جنگلهای نیمه گرمسیری دنیا هستند که در گذشته از سوریه تا ایران وسعت داشتهاند.
منبع؛ ایرنا