«تولید محصول عاری از سموم و آفت کشها اولویت اصلی است». این را مدیرعامل مؤسسه آموزش و تحقیقات توسعه نیشکر به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای صنعت نیشکر میگوید و تاکید میکند، استفاده از سموم کشاورزی در مزارع نیشکر به حداقل رسیده است.
به گزارش بهین خبر و به نقل روابطعمومی شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، این دستاورد مهم به گفته دکتر جعفر آلکثیر حاصلِ مبارزه «بیولوژیک» و جایگزینی زنبور «تلنموس» بهجای سموم است که موجب شده کشاورزی سالم مبتنی بر محیطزیست در صنعت نیشکر مستقر شود.
اخیراً هم سرپرست سازمان حفظ نباتات در گفتوگو با رسانهها به تولید نیشکر بدون سم اشاره کرده و گفته است که تولید محصولات کشاورزی بدون استفاده از سموم باید در دستور کار قرار گیرد.
مبارزه بیولوژیک با آفات نیشکر
مدیرعامل مؤسسه آموزش و تحقیقات توسعه نیشکر به نتایج استفاده از تلنموس در مزارع نیشکر اشاره کرد و گفت، تولید و رهاسازی این زنبور، گامی در راستای حفاظت از محیط زیست است و با این روش، استفاده از سموم در مزارع نیشکر برای مبارزه با «کرم ساقهخوار» به صفر رسیده است.
وی به مبارزه بیولوژیک با آفات نیشکر نیز اشاره کرد و تاکید کرد، با تکنولوژی جدید تحقیقات قادر هستیم سالانه حدود ۳۰ میلیون قطعه زنبور تلنموس تولید و در مزارع نیشکر کشت و صنعتها رهاسازی کنیم.
آلکثیر، کشاورزی پیشرو را مبتنی بر علم و دانش دانست که منطبق بر آن، علاوه بر افزایش بهرهوری، به تولید محصول سالم منجر شود.
به گفته وی، صنعت نیشکر به این درجه از دانش در حوزه کشاورزی رسیده و توانسته تولید را در مسیر تحقیق و پژوهش افزایش دهد و در عین حال، محصول سالمی را عرضه نماید.
کشاورزی سازگار با شرایط خوزستان
«کشاورزی منطبق با اقلیم خوزستان» از دیگر موضوعاتی است که مدیرعامل مؤسسه آموزش و تحقیقات توسعه نیشکر بدان اشاره کرد و گفت، این مؤسسه نگاه ویژهای به ارقام نیشکر و اهمیت جایگزینی آنها با توجه به شرایط اقلیمی استان دارد که این امر به کشاورزی پایدار در خوزستان به عنوان قطب بزرگ کشاورزی کمک میکند.
بر اساس این گزارش، تاکنون پنج رقم تجاری گیاه نیشکر معرفی شده و حدود ۱۵ رقم دیگر نیز در دست بررسی و تحقیق است که در سالهای آینده به عنوان واریتههای تجاری معرفی خواهند شد. در فروردین سال گذشته نیز دو رقم جدید نیشکر «چابهار» و «قصرقند» از سوی موسسه تحقیقات نیشکر در منطقه سیستان شناسایی و به این موسسه به منظور طی کردن مراحل کشت تجاری، منتقل شد. سازگاری با کم آبی و مقاومت در برابر شوری ویژگی این گونههای جدید است و این مزیّت میتواند مزارع نیشکر را در برابر تنش های کم آبی و خشکسالی مقاوم کند.
وارد کردن هر واریته جدید نیشکر، بین پنج تا ۱۵ هزار دلار هزینه دارد و شناسایی ارقام نیشکر و کشت آن، موجب صرفهجویی ارزی قابل توجهی در صنعت نیشکر میشود.